Yerba mate w tydzień

W popularną u nas modę na życie fit, eko i bez glutenu idealnie wpisuje się napar z ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba mate, często mylnie zaliczana do herbat zielonych, to wiecznie zielona, osiągająca nawet 18 metrów wysokości roślina w formie krzewu lub drzewa. Naturalnym środowiskiem dla yerba mate jest Ameryka Południowa. Wyłącznie Argentynie, Brazylii i Paragwajowi udaje się hodować ostrowiec paragwajski na skalę przemysłową, a sama tylko Brazylia zaopatruje światowy rynek w 60% mate. Okazuje się, że największym odbiorcą yerby jest… sąsiadujący Urugwaj, który nie zajmuje się jej uprawą z czysto ekonomicznych powodów. W książce „Yerba mate w tydzień” opanujemy w zaledwie kilka dni informacje dotyczące historii, właściwości prozdrowotnych, produkcji, rodzajów yerba mate, a także akcesoriów i co najważniejsze przygotowania samego napoju. Warto wyruszyć z Rafałem Przybylokiem w podróż na południową półkule, poznać yerba mate i zastąpić nadmiar kawy czy pobudzających, sztucznych napoi ziołowym wywarem z Ameryki Południowej.

Dane wydawnicze:

Tytuł: Yerba mate w tydzień

Autor: Rafał Przybylok

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia

Oprawa: twarda

Liczba stron: 208

Cena: 49,90 zł

ISBN/EAN: 978-83-10-13414-1